Daarom Drupal 8

Van Antwerpen tot aan het Witte Huis in Washington. Zo kan de opmars van Drupal beschreven worden. Begon Drupal in 2001 als simpel blog systeem, inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardig Web Content Management Systeem. Barack Obama zette Drupal veelvuldig in voor zijn verkiezingscampagne en liet de website van het witte huis gelijk in Drupal bouwen toen hij gekozen werd. Na deze clame to fame ging het hard met Drupal.

Ongeveer 2% van de top 1 miljoen webstes op internet maakt gebruik van Drupal. Van simpele homepages tot zeer uitgebreide professionele website waaronder veel van de meest bezochte en complexe websites. Dit jaar staat de release van Drupal 8 op het programma. Drupal 8 is volledig nieuw van de grond op opgebouwd. Geen oude legacy maar alles fris en daarom ultra modern. We geven alvast vijf redenen om over te stappen of te migreren naar Drupal 8.

Mobile first

Drupal 8 is out-of-the-box volledig responsive. Een Drupal 8 website is op elke apparaat in elke resolutie te bekijken en te beheren. Het maakt niet of Drupal op een monitor, tablet of telefoon getoond wordt. Drupal past zich automatisch aan zodat de website zo optimaal mogelijk gebruikt kan worden op elk device.

Twig

In Drupal 8 is de gebruikelijke template engine vervangen door TWIG. Dit leidt tot een nog logischere scheiding van applicatie- en presentatielaag. Dit levert voordelen op in de bouwfase doordat fouten in de template niet meer kunnen leiden tot onveilige code. TWIG is een breed gebruikte template engine die zeer krachtig is waardoor maatwerkcode minder vaak nodig is. Ook in de beheerfase levert deze verandering een grote verbetering op omdat wijzigingen in de applicatie en presentatie onafhankelijk van elkaar kunnen worden doorgevoerd, er zijn namelijk minder onderlinge afhankelijkheden.

Webservices

The internet of things komt er aan. Was vroeger het internet het domein van de PC, tegenwoordig zit internet al in je broekzak, je auto, je telefoon en je thermostaat. Het wordt steeds belangrijker dat alles op internet met alles kan communiceren. Websites communiceren niet alleen visueel naar een browsende gebruiker maar ook naar alle 'things' op het internet. In Drupal 8 wordt alle content via Restfull webservice ontsloten in standaard formaten zoals XML en JSON.

Symfony2

Drupal bevat uitgebreide ontwikkelmogelijkheden om Drupal uit te breiden. Deze ontwikkelmogelijkheden waren echter sterk toegespitst op Drupal. Drupal programmatuur en kennis waren buiten de Drupal wereld bijna niet bruikbaar. Het ontwikkelen van Drupal was daarom zeer specialistisch werk en vereiste een hoge leer curve. In Drupal 8 is de ontwikkelomgeving radicaal omgegooid. Drupal 8 maakt gebruik van Symfony2. Symfony2 is een object georienteerd PHP Framework wat opgezet is volgens monderne programmeerconcepten en standaarden. Hierdoor is het niet meer nodig om eerst veel Drupal specifieke kennis op te doen om voor Drupal te ontwikkelen  Ontwikkelaars kunnen door het gebruik van Symfony2 veel makkelijker met Drupal werken.

Symfony2 is robuust en bevat uitgebreide mogelijkheden waar Drupal gebruik van kan maken. De grootste verandering van het gebruik maken van Symfony2 is de stap naar object georienteerd ontwikkelen ten opzichte van het procedureel ontwikkelen in Drupal 7. Ontwikkelen in Drupal 8 gaat sneller omdat bij object georienteerd ontwikkelen code makkelijker te herbruiken en uitbreiden is.  

Community

Drupal is gratis te downloaden, installeren, te gebruiken én uit te breiden. De open structuur van Drupal heeft het een grote schare fans opgeleverd. Deze community is zeer actief. Het gevolg hiervan is dat er vele uitbreiding voor Drupal beschikbaar zijn. Inmiddels zijn er ruim 30.000 modules om de basis functionaliteit uit te breiden en ruim 2000 layouts beschikbaar. De community is continu bezig met het verbeteren van Drupal. Regelmatig worden er door community leden verbeteringen aangedragen en doorgevoerd in Drupal, de modules en de thema's. Zo wordt Drupal steeds stabieler, veiliger en uitgebreider.

It’s really the Drupal community and not so much the software that makes the Drupal project what it is. So fostering the Drupal community is actually more important than just managing the code base.

- Dries Buytaert, Drupal oprichter

Drupal 8 responsive example