Wat is er nieuw in Drupal 8

Drupal 8 komt eraan. Ik had wat tijd over en ben het internet op gedoken om eens te kijken wat er allemaal nieuw is in Drupal 8. In het kort een paar van de de opvallendste verbeteringen.

Responsive design

Er is veel werk gestoken in het responsive maken van Drupal. De Drupal core themes en de administratie schermen zijn responsive. Ook de HTML tabellen zijn responsive.


Drupal 8 in een normaal browser scherm.

 
Drupal 8 in een smal browser scherm. Het menu is responsive waardoor bewerken op een smal scherm zoals een telefoon werkbaar is.

 

Comments

In Drupal 8 is het mogelijk om commentaar aan alle entities toe te voegen. Je doet dit door een veld van het type 'Reacties' aan de entitie toe te voegen. Hier kun je voor het veld de basis instellingen zoals aantal reacties per pagina opgeven.

Voor elk veld van het type reacties kun je nu zelf instellen welke velden je wilt hebben en hoe die velden getoond moeten worden bij het toevoegen/bewerken van commentaar en bij het bekijken van commentaar. Deze mogelijkheid was er al voor entities maar dus nu ook voor comments.

Het is hiermee dus zelfs mogelijk om meerder comment velden op dezelfde entitie te hebben. Meerdere discussies op één pagina!

 
Veld van het type 'reacties' toevoegen

 
Configureer de velden en weergaven van elk 'reacties' veld.

 

Blokken

Op de blokken pagina wordt rechts een lijst van alle blokken getoond. Zo is het veel makkelijker om een overzicht van alle blokken te krijgen.

Alle door gebruikers aangemaakte blokken komen op een aparte pagina te staan. De inhoud van die blokken kunnen op die pagina bewerkt worden. Zo is het beheer van teksten van door gebruikers toegevoegde blokken veel makkelijker. Er hoeft niet meer door de lijst van alle blokken naar de aanpasbare blokken gezocht te worden.


Overzicht van blokken

 

Display modes

Display modes kennen we al in Drupal 7. Als je de weergave voor velden voor een content type in gaat stellen kun je dat voor de display mode 'Standaard' en 'teaser' doen.In views kon je de display mode instellen om aan te geven hoe de content getoond werd.

In Drupal 8 is het mogelijk om zelf je display modes aan te maken. Standaard zijn er view modes voor Gebruiker, Taxonomieterm, Reactie en Aangepast blok. en ook zijn er al form display modes voor bijvoorbeeld gebruikers in registratie display mode.

 

Velden

Multiple file upload in core! Yeeh, geen contrib modules meer. Standaard is het nu mogelijk om meerdere bestanden in een keer te uploaden bij bestandsveldend.


Meerdere bestanden in een keer selecteren en uploaden

 

Wysiwyg

Wysiwyg in core! Standaard wordt Drupal 8 met ckeditor geleverd.  Per tekst formaat kunnen de beschikbare knoppen van de editor met drag and drop ingesteld worden.

 

 

Snel bewerken

Het is nu mogelijk om de content van een pagina op de pagina zelf te bewerken. De redacteur hoeft niet eerst naar het content bewerk scherm te gaan.

 

Webservices

Drupal wordt standaard geleverd met Rest webservices waarmee alle data in Drupal aangesproken kunnen worden. Informatie kan hiermee beschikbaar worden gemaakt aan de buitenwereld. De webservices kunnen ook gebruikt worden om informatie toe te voegen aan Drupal of informatie te wijzigen. Er kan standaard gebruik gemaakt worden van communicatie met XML en JSON.

 

Informatie van een node ophalen met de REST webservice van Drupal 8.

 

Vertalingen

Vertalingen worden gedownload vanaf de drupal translation server. Drupal 8 heeft nu ook een mogelijkheid waarmee je kunt zien of er nieuwe vertalingen zijn. Deze kune je vervolgens downloaden.

 

Configuratie management

Alle instellingen worden nu niet meer in de database opgeslagen zoals in Drupal 7 maar in yaml bestanden. De features contrib module is dus niet meer nodig. Drupal biedt een systeem waarmee de gehele configuratie als een tar met alle yml bestanden geexporteerd en weer geimporteer kan worden. Drupal 8 laat ook zien welke handmatige wijzigingen er gedaan zijn ten opzichte van de yml bestanden.

 

Symphony

Het Symphony framework is geintegreerd in Drupal 8. Een grote verandering is dus dat Drupal nu object georienteerd is.

 

Twigg

Het phptemplate mechanisme in Drupal 7 is vervangen door Twigg templates. Dat betekend dat er geen directe php meer in templates gebruikt kan worden.

 

Youtube

Op Youtube zijn al veel presentaties over Drupal 8 te vinden. Door het kijken van deze presentaties ben je snel goed op de hoogte van Drupal 8. Dit zijn een aantal zeer nuttig Drupal 8 presentaties: